Elisabeth är född 1956 och uppväxt med pappa Leif, mamma Stina och storasyster Maud i sörmländska Nyköping. Hon plitade sagor redan i sjuårsåldern, gärna med handvässade blyertspennor. Fick på 1970-talet skrivrådet av Astrid Lindgren att ”öva, öva, öva så mycket du kan och bara skriv, skriv, skriv”! Gick efter det Lars Hesslinds ”Författarskola” på Marstrand och medverkade i radioprogrammet ”Boktornet” med en novell. Har arbetat i 40 år som copywriter, journalist och skribent. 2015 kom reportageboken Svenska Ostron – havets juveler. Debutantporträttet publicerades i Svensk Bokhandel ”Vårens böcker 2015”. 2018 publicerades novellantologin Novellhotellet där Elisabeth medverkar med novellen Pensionat Herrmannsgården. I juni 2018 var det release för Drottningklockan som är första delen i Elisabeths Timeless-trilogi. Boken finns som ljudbok och e-bok och gavs ut som pocket i maj 2019 på Mima Förlag. Uppföljaren Renässansringen releasades i augusti 2019 på MiMa Förlag. Den tredje delen med arbetsnamnet Pärlbroschen planeras till hösten 2020. Därutöver arbetar Elisabeth med en jubileumsbok för ett av SVT:s teveprogram som releasas hösten 2020. En mysdeckare med arbetsnamnet Gula Änkan tillsammans med författarkollegan CT Karlsson finns även på manusstadiet.
Elisabeth har utöver en ständigt skrivande vardag läst kurser i romanskrivande, deltagit i skrivkonferenser och avancerade romanverkstäder i London och New York. Hon medverkar även i författarträffar, bokevent och signeringar.
Elisabeth har två barn, dottern Joanna och sonen Joakim. Hon bor på Öland med mannen Janne och den glada taxen Pocahonta.


Debutantporträtt

Debutantporträtt Elisabeth ÖhmanPublicerat i Svensk Bokhandel 

Vårens Böcker 2015 Vuxen
(Facklitteratur)

Elisabeth Öhman

2014-12-05

”Att det blev en bok om just svenska ostron kan jag nog tacka pappa för. Han fiskade jämt, rodde drag, satte flundrenät och pilkade torsk. Jag håvade upp löjor, agnade beten och fjällade fångsterna på brädan i vattenbrynet. Strömmingen var godast, fångad i Bråvikens djupa fjärdar och panerad i margarinsmord järnpanna på Primusköket. Jag gillade aldrig den där ugnsstekta gäddan eller aborrgrytan. Det var så många vassa ben. Så fisket var nog ändå inget för mig, det fick pappa klara. Men intrycken fanns där. Jag läste istället, lånade travar på det Fenomluktande biblioteket på Östra Kyrkogatan i Nyköping där den näbbnästa damen bakom ståpulpeten nådigt stämplade lånekortet. Zola, Rousseau, de Maupassant, Voltaire, Hemingway och Fitzgerald passerade. Likaså Lagerlöf, Strindberg, Martinson, Heidenstam och Linné. Läsningen väckte en kreativ nyfikenhet. Det var så jag började skriva. Först sagan om Pip-Råttan, sen kärlekstörstande noveller och råbarkade romanutkast. Böckerna mönstrade på familjens segelbåt när vi kryssade längs ostkusten i Gryts och Sankt Annas vackra skärgårdar. Jag låg i stäven i Försvarets sovsäck och läste. Målet för seglatsen var alltid Byxelkrok på norra Öland, en plats som jag återvänt till i 58 år och nu även som deltidsöbo.

När jag var 14 år fick jag extrajobb som kassabiträde på Tempo med en lön på 4:32 i timmen. Storstaden lockade, så efter studenten gick flyttlasset till Åhlén & Holm på legendariska Ringvägen 100 i Stockholm. Där klirrade det av glamour i korridoren när annonsbyråchefens syster Signe Hasso hem från Hollywood. Det gjorde intryck. Jag funderade mycket på vad jag ville bli i livet. Så jag skrev brev till underbara Astrid Lindgren som svarade att ”öva, öva, öva så mycket du kan och bara skriv, skriv, skriv”!

Och det har jag gjort sedan dess.

Drömmen om att bli den stora frilansskribenten levde så jag flyttade till västkusten, kontaktade en fotograf och besökte alla tidningsredaktioner från Strömstad till Helsingborg och lanserade oss som stans hetaste scoopteam. Vi fick inte ett enda uppdrag. Jo, en kortare intervju för Året Runt med glaskonstnären Gunnar Nylund på Rörstrands Porslinsfabrik. Första mötet med svenska ostron var någonstans här, jag var helt fascinerad av fiskemetoden och den lilla moluskens unicitet. Förtrollande! Något som verkligen måste utforskas, men inte nu. Så jag fortsatte till Volvo, reste till Asien och skrev om bilmontering bland kängurur och kobror. Via informationskonsultbyrå blev det sedan egen reklambyrå. En fin upplevelse var Lars Hesslinds Författarskola på Marstrand där jag fick läsa upp en prosatext i Anders Wällheds radioprogram ”Boktornet”.

”Svenska Ostron – havets juveler” är min första bok. Jag vill följa upp med fler. Idéerna finns där och jag har redan skissat på ett intro med klirrande hollywoodska armringar. Eller – kanske med fräsande, nyfångad strömming i stekpannan?”