Så startade vi Ölandsförfattarna – nätverket för dig som skriver med anknytning till Öland

Vid ett trevligt besök på resturang Kalk i Löttorp på norra Öland hösten 2019 började jag och Charlotte Sirc fundera över om det skulle finnas fog för ett forum för öländsk litteratur och de öländska författarna. Vid sidan av de tre etablerade, litterära sällskapen och med fokus på moderna berättare i skiftande genrer tänkte vi att en samlande punkt för författare med anknytning till Öland troligen skulle fylla en, förhoppningsvis, efterlängtad funktion.

Sagt och gjort!

Efter att ha smugit igång lite försiktigt vågade vi sticka ut hakan och trodde oss bemästra det stora intresset som genast sköljde över oss, inte minst från massmedialt håll. Vi startade webbsidan https://ölandsförfattarna.se och skapade konton på sociala medier. På några veckor fick vi närmare 400 följare på vårt Facebook-konto. Vintern 2023 har siffran stigit till närmare 700 följare. Tack för förtroendet!

Här kommer en presentation av hur vi tänker med Ölandsförfattarna:

Vad gör Ölandsförfattarna?

Förutom att kallas solens och vindarnas ö är Öland en fantastisk samlingspunkt för konst och kultur. Med inspiration av de öländska konstföreningarna vill vi skapa ett forum även för litteraturen och de öländska författarna. Tanken med Ölandsförfattarna är att föra ut och stärka den öländska litteraturen i samhället, skapa gemenskap mellan författare med anknytning till Öland och att öka kontakten med läsare. Vi vill inspirera genom att sprida kunskap och läsglädje i form av olika litterära evenemang i egen regi och i samarbete med andra kulturaktörer. Ölandsförfattarna har funnits i våra tankar sedan 2019 och så småningom hoppas vi kunna driva detta forum som en förening med möjlighet till medlemskap.

Vilka evenemang har vi genomfört?

Vi startade under Ölands Skördefest hösten 2021 med Berättarafton i Missionshuset i Sandvik där författarna Johan Theorin och Johanna Mo berättade om sina författarskap inför utsålda hus. Säsongen 2022 arrangerade vi en guidad, litterär stadsvandring i samband med Ölands Litteraturdag där vi var samarbetspartner till Författarcentrum Syd. Det var också premiär för Författardagen på Ölands Museum Himmelsberga, en fin dag med inbjuda författare både på scenen och vid bokborden. Författardagen upprepades sommaren 2023 med ännu fler författare på scenen och vid bokborden. VI gjorde även en guidad, litterär bussrundtur runt norra Öland där vi berättade om öländska författarskap genom tiderna.

Därutöver har vi gästat olika evenemang som Poesi på Öland, Öland Spirar och Borgholms bibliotek 40 år där vi bland annat berättat ännu mer om öländska författarskap, haft skrivworkshop och erbjudit speedcoachning.

Vilka står bakom Ölandsförfattarna?

Elisabeth Öhman är författare på heltid och har gett ut cosy crime-trilogin Drottningklockan, Renässansringen och Pärlbroschen som är baserade på den äventyrlige urmakaren Aron Pettersson och är skapad i skrivarlyan i byn Gillberga på norra Öland där Elisabeth bor tillsammans med sin familj. Utöver trilogin har hon skrivit faktareportageböckerna Svenska Ostron – havets juveler, Helgmålsringning – en klang i folkdjupet, antologin Novellhotellet samt den dokumentära berättelsen Blåeld om mordbränderna på norra Öland. Med en bakgrund som skribent, copywriter och frilansjournalist driver hon företaget Sender Public Relations AB, och är aktiv som ordförande i Öland Kust till Kust Intresseförening och vice ordförande i Författarcentrum Syd.

Charlotte Sirc driver textbyrån Versalis AB som erbjuder förlag och författare lektörs- och redaktörstjänster samt översättningstjänster från engelska till svenska med uppdragsgivare som Norstedts/Tiden förlag. Lotta är medlem i Översättarcentrum och har även översatt och undertextat för tv och Iyuno Media. I september 2019 gavs hennes bokprojekt När mammor dör ut på Ordberoende förlag, en antologi med 31 kvinnors erfarenheter om att mista sin mamma. Våren 2022 kommer romanen Han köpte min tystnad ut på samma förlag, Mimmi Kovaceviks starka uppväxtskildring skriven av Lotta. Lotta har en fil. mag. i engelska och engelsk litteratur och har ett förflutet som gymnasielärare i engelska och svenska. Sedan barnsben har Lotta tillbringat somrarna på norra Öland och hon har numera sin fasta punkt i Sandvik.

Följ oss gärna på Facebook: https://www.facebook.com/olandsforfattarna1/

På Instagram är vårt kontonamn https://www.instagram.com/_olandsforfattarna_/

Elisabeth Öhman, Gillberga                                                                      Charlotte Sirc, Sandvik

https://elisabethohman.se                                                                        https://www.versalis.se

fb: @elisabethohmanauthor                                                                      fb: @Versalis19

070-790 10 03                                                                                          070-630 51 51

Foto: Martin Sirc, Sandviks hamn våren 2023