BLÅELD – en dokumentär berättelse om mordbränderna på norra Öland.

Förlag: Bookstrap Publishing

Utgiven i september 2023.

Omslag: Jens Öhrström

Omslagsbild: Magnus Renmyr

Kartillustrationer: Maria Nilsson

Lucianatten 2012 brinner det i ett verkstadsgarage i Flakeböle på norra Öland. I brandresterna hittar man kvarlevorna av de som bodde i huset bredvid: en man, en kvinna och en hund. Obduktionen visar att de redan var döda när branden bröt ut.

Sex år tidigare hade en liknande brand ägt rum i Mellby, ett par mil längre norrut. De förkolnade resterna av två människor återfanns i brandmassorna. Även här visade obduktionen att döden inträffat före branden. Misstankarna riktades snart mot en person, som också var son till en av de mördade. I den rättegång som följde räckte inte de bräckliga bevisen till en fällande dom. En mördare gick fri och de boende i trakten levde i skräck och ovisshet. Vem stod på tur att bli nästa offer?

Vad gör en människa till hänsynslös dubbelmördare? När passeras den avgörande gränsen där en gärningsman anser sig ha rätt att ta en människas liv för att få sin vilja fram? Den dokumentära berättelsen Blåeld söker svaren på dessa frågor.

Utdrag ur boken:

Parkeringsplatsen uppe vid fyren på öns norra udde är tom. Den snåla vinden drar med sig en doft av tång in genom den nervevade vindrutan. Där borta i mörkret reser sig den majestätiska, vita kalkstensfyren på Ölands stora grund. Norra udden. 138 trappsteg upp till balkongen. Därifrån är det milsvid utsikt över vattnet. Där uppe är man fri som fågeln, där kan ingen nå en. Där finns inga illavarslande fönsterkuvert eller jagande fogdar. Där fylls man av råstyrka. Då finns inga begränsningar kvar, inga hinder som stoppar drömmarna. Allt släpper.

Han lutar sig tillbaka i sätet, sluter ögonen och visualiserar utsikten från fyren. Sakta klarnar bilden av vad som behöver göras. Det finns bara en enda chans kvar. Och den tänker han ta.