"Svenska Ostron - Havets juveler" av Elisabeth ÖhmanVotum & Gullers Förlag, Karlstad

Copyright 2015 Elisabeth Öhman (text), Åsa Dahlgren (foto), Elisabeth Larsson (projektledare) och Votum & Gullers Förlag, Karlstad

Form Sanna Sporrong, Sporrong Form

ISBN 978-91-87283-52-9
Tryckt i Lettland 2015.

 

En sann kärleksförklaring till svenska ostron!

Visste du att svenska ostron håller toppklass? De charmiga, små hälsobringande molluskerna trivs allra bäst längs Bohuskusten, i de gynnsamma vattenförhållanden som Skagerack serverar.

Ostron gäckar fantasin, de är mytifierade och väcker förundran. Kanske för att de är så ekosmarta – för inuti sin lilla kropp har de ett helt reningsverk. Och visste du att ostron är rena hälsobomben med ett rikt utbud av mineraler, vitaminer och spårämnen?

Men varför lever ostron i dunkel förmörkelse av andra skaldjur? Hur kan de växla mellan hona och hane? Varför måste ostron plockas upp för hand av dykare? Och vilken färg har de egentligen på blodet? Är det rött eller genomskinligt?

Nu är det dags att ändra på myten om ostron. I boken ”Svenska ostron – havets juveler” får vi träffa ostronens verkliga eldsjälar. Tillsammans med dem vill vi välkomna en bredare publik att servera svenska ostron på vardagsmatbordet.

Läs, smaka och njut!

Trevlig syn på biblioteket i Kungsbacka.
Trevlig syn på biblioteket i Kungsbacka.