HELGMÅLSRINGNING – en klang i folkdjupet

Release i oktober 2020. Omslag: Per Kollberg. Votum Förlag, Karlstad.

Här är författaren Elisabeth Öhman och bokens bildredaktör Johannes Söderberg vid Bredsättra kyrka på Öland.

Helgmålsringning – en klang i folkdjupet är en berättelse om traditionen att ringa till helgsmål. Genom en kameralins återges historien om klockklangen som berör oss i själen.

Att höra klockorna ringa in helgen på lördagskvällen är en tradition som ger eko i folkdjupet. Kanske är det den kraftiga klockklangen som på sitt ålderdomliga, analoga sätt får oss att förstå budskapet som generationer lyssnat till i långa tider. Den blir signalen för en efterlängtad paus i vardagens hektiska tempo.

Parallellt med berättelsen löper en hyllning till tv-programmet Helgmålsringning. Det är ett av Sveriges Televisions äldsta program som har en fast plats i tv-tablån varje lördagskväll sedan 1970. Tillsammans gör vi en tidsresa genom landet som visar utvalda program från omtyckta inspelningsplatser under fem decennier. Dessutom hälsar vi på i kyrkorum med teman för eftertanke och stillhet.

Läs om hur programidén startade i televisionens barndom, träffa tv-producenter, tv-tittare och kyrkliga företrädare. Vi lyssnar till personliga minnesbilder och tittarröster från hela landet samtidigt som aktuella händelser illustrerar samhällsutvecklingen. Vi följer arbetet bakom kameran och får veta mer om kyrkklockor och klockringningsseder.

Helgmålsringning – en klang i folkdjupet värnar om grundtanken med helgsmålet. Frågan är högst aktuell: Är det dags för vilodagens renässans?