Det kan bara bli bättre!


Foto: Anita Tingskull

Elisabeth är född 1956 och uppväxt med pappa Leif, mamma Stina och storasyster Maud i sörmländska Nyköping. Somrarna tillbringades i familjens segelbåt som alltid hade samma destination: Byxelkrok på norra Öland.

Hon plitade sagor redan i sjuårsåldern, gärna med handvässade blyertspennor. Fick på 1970-talet skrivrådet av Astrid Lindgren att ”öva, öva, öva så mycket du kan och bara skriv, skriv, skriv”! Gick efter det Lars Hesslinds ”Författarskola” på Marstrand och medverkade i radioprogrammet ”Boktornet” med en novell. Hon har arbetat i 40 år som copywriter, frilansjournalist och skribent.

2015 inleddes författarskapet med faktareportageboken Svenska Ostron – havets juveler på Votum Förlag. Debutantporträttet publicerades i Svensk Bokhandel ”Vårens böcker 2015”.

2018 publicerades novellantologin Novellhotellet på Marwa Förlag där Elisabeth medverkar med novellen Pensionat Herrmannsgården. Antologin översattes även till engelska med titeln Short Stories Hotel.

I juni 2018 var det release för romanen Drottningklockan som är första delen i en trilogi om den äventyrlige urmakaren och kyrkogårdsvaktmästaren Aron Pettersson. Boken gavs ut av Bokförlaget SOL. Finns även som ljudbok på WAPI Förlag samt e-bok och multimedia. I maj 2019 kom pocketversionen ut på MiMa Förlag.

Uppföljaren Renässansringen releasades i augusti 2019 på MiMa Förlag, och som pocket på Louise Bäckelin Förlag i december 2020. Finns även som e-bok och multimedia.

Den tredje delen Pärlbroschen kom ut på Louise Bäckelin Förlag i februari 2021. Finns även som pocket, e-bok och multimedia.

Den 1 oktober 2020 släpptes faktareportageboken Helgmålsringning – en klang i folkdjupet på Votum Förlag. Boken är en berättelse om traditionen att ringa till helgsmål och värnar om själva grundtanken som är högst aktuell: Är det dags för vilodagens renässans?

Deckarnovellen Luciamorden släpptes till påsken 2021 i ljudalbumappen Time to Tell.

I september 2023 släpps Blåeld – en dokumentär berättelse om mordbränderna på norra Öland. Förlag: Bookstrap Publishing.

Elisabeth har utöver en skrivande vardag läst kurser i romanskrivande, deltagit i skrivkonferenser och avancerade romanverkstäder i London och New York. Hon medverkar även på mässor, författarträffar, bokevent och signeringar. Bokas via Författarcentrum Syd. Medlem i Sveriges Författarförbund och Svenska Journalistförbundet. Vice ordförande i Författarcentrum Syd och ordförande i Öland Kust till Kust Intresseförening.

Elisabeth bor i byn Gillberga på norra Öland med maken Janne och taxarna Ruby och Josephine. Hon har två barn, dottern Joanna och sonen Joakim, och ett barnbarn.

Elisabeths motto: ”Det KAN bara bli bättre!”

Följ gärna Elisabeths författarskap på sociala medier:

Instagram/elisabeth.ohman

Facebook/Elisabeth Öhman Författare

Facebook/Drottningklockan

Facebook/Renässansringen

Facebook/Pärlbroschen

LinkedIn: Elisabeth Öhman


Debutantporträtt

Debutantporträtt Elisabeth ÖhmanPublicerat i Svensk Bokhandel 

Vårens Böcker 2015 Vuxen
(Facklitteratur)

Elisabeth Öhman

2014-12-05

”Att det blev en bok om just svenska ostron kan jag nog tacka pappa för. Han fiskade jämt, rodde drag, satte flundrenät och pilkade torsk. Jag håvade upp löjor, agnade beten och fjällade fångsterna på brädan i vattenbrynet. Strömmingen var godast, fångad i Bråvikens djupa fjärdar och panerad i margarinsmord järnpanna på Primusköket. Jag gillade aldrig den där ugnsstekta gäddan eller aborrgrytan. Det var så många vassa ben. Så fisket var nog ändå inget för mig, det fick pappa klara. Men intrycken fanns där. Jag läste istället, lånade travar på det Fenomluktande biblioteket på Östra Kyrkogatan i Nyköping där den näbbnästa damen bakom ståpulpeten nådigt stämplade lånekortet. Zola, Rousseau, de Maupassant, Voltaire, Hemingway och Fitzgerald passerade. Likaså Lagerlöf, Strindberg, Martinson, Heidenstam och Linné. Läsningen väckte en kreativ nyfikenhet. Det var så jag började skriva. Först sagan om Pip-Råttan, sen kärlekstörstande noveller och råbarkade romanutkast. Böckerna mönstrade på familjens segelbåt när vi kryssade längs ostkusten i Gryts och Sankt Annas vackra skärgårdar. Jag låg i stäven i Försvarets sovsäck och läste. Målet för seglatsen var alltid Byxelkrok på norra Öland, en plats som jag återvänt till i 58 år och nu även som deltidsöbo.

När jag var 14 år fick jag extrajobb som kassabiträde på Tempo med en lön på 4:32 i timmen. Storstaden lockade, så efter studenten gick flyttlasset till Åhlén & Holm på legendariska Ringvägen 100 i Stockholm. Där klirrade det av glamour i korridoren när annonsbyråchefens syster Signe Hasso hem från Hollywood. Det gjorde intryck. Jag funderade mycket på vad jag ville bli i livet. Så jag skrev brev till underbara Astrid Lindgren som svarade att ”öva, öva, öva så mycket du kan och bara skriv, skriv, skriv”!

Och det har jag gjort sedan dess.

Drömmen om att bli den stora frilansskribenten levde så jag flyttade till västkusten, kontaktade en fotograf och besökte alla tidningsredaktioner från Strömstad till Helsingborg och lanserade oss som stans hetaste scoopteam. Vi fick inte ett enda uppdrag. Jo, en kortare intervju för Året Runt med glaskonstnären Gunnar Nylund på Rörstrands Porslinsfabrik. Första mötet med svenska ostron var någonstans här, jag var helt fascinerad av fiskemetoden och den lilla moluskens unicitet. Förtrollande! Något som verkligen måste utforskas, men inte nu. Så jag fortsatte till Volvo, reste till Asien och skrev om bilmontering bland kängurur och kobror. Via informationskonsultbyrå blev det sedan egen reklambyrå. En fin upplevelse var Lars Hesslinds Författarskola på Marstrand där jag fick läsa upp en prosatext i Anders Wällheds radioprogram ”Boktornet”.

”Svenska Ostron – havets juveler” är min första bok. Jag vill följa upp med fler. Idéerna finns där och jag har redan skissat på ett intro med klirrande hollywoodska armringar. Eller – kanske med fräsande, nyfångad strömming i stekpannan?”