MATSTADEN – en glennsande hyllning till Göteborg

Votum & Gullers Förlag, Karlstad
OBS! Produktionen pausad i väntan på mästerlig fotograf. 

 

Matstaden - en glennsande hyllning till GöteborgFå städer har så stark matgenuinitet som Göteborg. Få matälskande foodies har så mycket att smaka på, så mycket att uppleva och så mycket att välja mellan. Men vad är det egentligen som gör Göteborg till en matstad?

Är det naturrikedomarna? Skaldjuren? Det geografiska läget? Det närodlade? Stadsmiljön? Västerhavet? Göteborgarna? Andan? Entreprenörerna? Kockarna? Restaurangerna, caféerna – eller allt det i en charmig och oemotståndlig mix?

I boken ”MATSTADEN en glennsande hyllning till Göteborg” reder vi ut frågan och upplever smakerna ur den snart 400-åriga stadens skafferi. Här finns en dynamik som utvecklats i skön anda från vardagsmaten i arbetarklassens Majorna till den högre kokkonstens gastronomi.

Bland ståtliga Michelin-stjärnor, White Guide-utmärkelser och internationella succéer finns det alltid hjärterum för en klassisk halv special med gôtt mos vid Mariaplans korvkiosk, en nystekt strömmingsflundra hos Mannerström på Kometen, en pinfärsk King Size Deluxe räkmacka på Heaven23 eller en nyrostad kaffe hos da Matteo.

Göteborg är staden där lokala råvaror blandas med influenser från världens kök. Mixen mellan dagens fångst i Feskekörka och foodtrucks, Hagabullar och ekologisk levain, bambamat och raw food är vital och evolutionär. I Göteborg är det möjligt.

I boken berättar människor om sina bästa matupplevelser. Vi träffar kockar och restauratörer, kändisar och urgöteborgare, matlådelagare och uteätare. Vi besöker fik, kvarterskrogar, syltor och stjärnkrogar, vi doftar, smakar och njuter. Ett och annat recept smyger sig också in bland fina göteborgsbilder.

a start