www.lagomlycklignu: Ostronälskaren som spelar Marseljäsen på kam på Alvar(et)

 Elisabeth i skrivarlyan

Hej, Elisabeth Öhman! Vem är du?

 

Jag är en skribent som har jobbat snart 40 år i egna företag och bor med mannen Janne och taxen Pocahonta i Gillberga på norra Öland. Jag har fyllt 60 år och satsar nu helhjärtat på att skriva skönlitterärt (med efterlängtad pension i sikte).

Du jobbar med skrivande i olika former – vad fick dig att satsa på skönlitteratur?

Att fritt skriva efter egen fantasi utan att ha en kundbeställd text.
Att skriva skönlitterärt är en dröm sedan jag skrev första sagan om ”Pipråttan” i tioårsåldern.

Vad gör du när du inte skriver?

Gillar att coacha författarkollegor till framgång genom att sätta tydliga målbilder.
Gillar att laga mat och bjuda in vänner på middag, framför allt min son Joakim med sambo Linnea och dotter Joanna med barnbarnet Leo.
Jobbar i styrelsen för Öland Kust till Kust Intresseförening och är engagerad i fibernätsfrågan på norra Öland.

Hur ser din skrivprocess ut?

Det är svårt att svara på. Jag går ganska länge och tumlar på en idé. Samlar in allt som kan tänkas stötta den. Jag vet inte om du har upplevt det – men är det en ren tillfällighet när man öppnar tidningen, byter TV-kanal, rattar in P1, hör ett samtal eller bläddrar i en bok och möter precis det man söker? Allt blir så självklart när flowet är där.

Författandet och skrivprocessen är en stor del av mitt liv. Jag njuter av att vara i litteraturens värld, att läsa, att researcha, att upptäcka, att hitta en tråd att följa, att begeistras. Att bygga upp fiktiva världar och befolka dem. Göra persongallerier. På något sätt pågår det en ständig skrivprocess, en evolution som är alltid är i förändring. En idé vävs in i en annan, får nytt perspektiv, växer in i en alternativ vinkel och så plötsligt är hela storyn där!

Vägen till alvaret
Vägen ner till havet!

Har det någon gång hänt i din skrivarkarriär att orden inte vill komma ut, att du drabbats av skrivkramp? Och i så fall, hur hanterade du det?

Ja, det har hänt. Ett knep jag använt är att vända på tänket och börja skriva en scen bakifrån. Det brukar hända saker då, som att man kommer på nya vinklar eller att inse att vissa är omöjliga. Det där med ”kill your darlings”…

 

Det hjälper att vara ute i naturen. Brukar komma på bra idéer när jag promenerar ute på Alvaret. Kan i och för sig krävas en del promenader om det står riktigt still i processen. Men det brukar släppa så småningom.

Har du någon udda talang?

Kan spela Marseljäsen på kam.

Miljö från Drottningklockan
Miljö från Drottningklockan

Vad arbetar du med för projekt just nu?

 

”Drottningklockan” som är min första roman. Är nu i slutredigeringsfasen efter att manuset varit på lektörsläsning hos Ann Ljungbergs elever på Lektörsutbildningen. När redigeringen är klar går slutmanuset till agent eller bokförlag.

”Novellhotellet” som jag startat tillsammans med åtta författarkollegor (bland andra med dig, Ewa!). Vi planerar att ge ut en antologi med noveller på tema Hotell till hösten 2017. Har skrivit novellerna ”Öga för öga” och ”Pensionat Herrmannsgården”.

”Slottsdeckaren” som är en pusseldeckare i klurig Christie-stil tillsammans med författarkollegan CT Karlsson. Synopsis och grovmanus klart.

”TV-programmet xxx” som är en coffeetablebok om ett av våra folkkäraste TV-program tillsammans med en producent på SVT1. Grovsynopsis klart.

Har du några goda råd till den som drömmer om att börja skriva?

”Skriv, skriv, skriv och öva, öva, öva”. ”Varje dag”. Det rådet fick jag av Astrid Lindgren när jag skrev brev till henne 1980 och frågade henne hur man blir författare…

Camilla Läckberg säger att ”det finns inga ursäkter, det är bara att sätta sig ner på rumpan och göra det”. Håller med.

 

Min skrivarlya
Min skrivarlya

Jag tror på att läsa böcker inom skrivandets hantverk. Lyssna till författarsamtal. Besöka författarsidor. Leta efter serier/program/poddar som handlar om författarskap, gestaltning och dramaturgi. Ta in allt som rör skrivkonsten. Älska det du gillar och strunta i det andra.

2014 bestämde jag mig för att ta tre år av ren träning som en slags egenutformad skrivinspirationsutbildning. Jag lärde av etablerade författare, gick skrivutbildningar hos Veronica Grönte och Ann Ljungberg och åkte på romanskolor i London och New York, upplevde konferenser som Författarkliniken, Crimetime Gotland och Skriv2017, besökte bokmässor och bibliotek, gick på författarföreläsningar, läste intervjuer, blev medlem i författarsidor på Facebook, ja, allt som kunde lära mig något. Jag skrev ner allting i en digital dagbok. Idag är det en källa till inspiration som jag är stolt över att ha tagit del av.

Hur ser ditt skrivarliv ut om fem år?

Alla mina drömmar har infriats på ett framgångsrikt sätt.

Jag har gett ut tre delar i min romansvit. Efter ”Drottningklockan” välkomnades ”Dödskalleringen” och ”Pärlbroschen”. Huvudkaraktären tillika amatörurmakaren Arnold Pettersson är rörande tacksam för all uppmärksamhet.

Novellhotellet ger ut fler uppskattade böcker i ett aldrig sinande idéflöde. Särskilt en hotellkedja följer vår utgivning och överraskar sina gäster med godnattsagor i novellformat.

Slottsdeckaren och tv-programboken är utgivna med positiva recensioner.

 

Utöver det kommer säkert en del projekt som jag inte har en aning om än. Idéer finns alltid! Kanske blir det en uppföljare på min debutbok ”Svenska ostron – havets juveler”.

Har redan nu en hylla med researchmaterial för varje bok- och novellidé. Det är SÅ kul!

PS/Alla titlar jag nämnt här i intervjun (utom ostronboken) är arbetsnamn/DS.

På bokmässa med min ostronbok
På Halländsk bokmässa med min ostronbok

 

Länkar till mina sidor:

www.sender.se

Facebook/Elisabeth Öhman

www.novellhotellet.se

Facebook/Novellhotellet

 

Tack Ewa för att jag får gästa din blogg!”

http://www.lagomlycklig.nu