Ölandsbladet: ”Hon är en verklig talang”.

Recension av Ragnhild Oxhagen i Ölandsbladet 21 augusti 2019:

KULTUR ,

Detta är den andra romanen om amatörurmakare Aron Petterssons liv och leverne. Journalisten, numera författaren Elisabeth Öhman har flyttat till Gillberga på norra Öland men är född i Nyköping och har bott i England i många år hon ar en verklig talang när det gäller att berätta en historia med både spänning och romantik i lagom doser så det blir feel good hela vägen.

Många kulturfolk har hittat på olika sätt att mäta tid. Aron Pettersson berättar själv historien om sitt liv, om hans brinnande intresse för tid och om klockorna som tilltalar honom som levande väsen, han lyssnar och lär sig tolka deras språk. och filosoferar kring tiden som den enda verkliga trygghet vi har. Romanen bygger delvis på verkliga händelser som flätas in i Arons liv. Den röda tråden är hans minnen av en kärlekshistoria i hans gröna ungdom.

Människor som är fascinerade av tidmätning bär nog på ett teknikintresse som passar in i deras dragning till urverkens mysterier. I Renässansringen börjar historien 1562 då en mystisk person rider in på borggården till slottet i Edinburgh där Skottlands drottning Maria Stuart bor. Han friar till henne och ger henne en ring. Så förflyttas vi till 1900-talets Nyköping där Aron Pettersson bor. Han har äntligen hittat sin ungdomskärlek, Margaretha. Om deras öden och äventyr i Sverige och England, nära de kungliga domänerna handlar det nu. Aron blir erbjuden ett jobb han inte kan tacka nej till; man tackar inte nej när en drottning ber om en tjänst.

Elisabeth Öhman kan London utan och innan, hon har även börjat lära känna sin nya hemtrakt norra Öland och bjuder in sina läsare att njuta med henne. Vi tror att många besökare och bofasta på Öland gärna vill lära känna Aron och hans urverk, särskilt om det handlar om platser läsaren känner till. Det är en roande och omväxlande tidsresa in i de mest osannolika miljöer. Den resan gör man gärna i sällskap med Aron, Margaretha och andra påhittade och verkliga resenärer.

Ps. Det kommer en tredje berättelse om Aron och hans klockor, och glöm inte prova recepten bak i boken, Arons mamma har själv komponerat dem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × 4 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.