Kalmar Läns Tidning: ”Hon lever drömmen i huset vid alvaret”

Tack Kalmar Läns Tidning och Carin Svensson för fint reportage!
”– Från fönstret i min skrivarlya ser jag Blå Jungfrun, säger författarinnan och journalisten Elisabeth Öhman och hennes ögon lyser när hon uttalar orden.
Det är sju år sedan författardrömmen blev verklighet och tre år senare blev även drömmen om att bo på Öland sann.
Gillberga. Ända sedan barnsben har Elisabeth Öhman drömt om att bo på Öland och skriva böcker.
– Nu har det blivit verklighet och det är jätteroligt! Jag känner mig så otroligt priviligerad, utbrister Elisabeth.
Hon lärde känna Öland, särskilt Byxelkrok med omnejd, genom de årliga sommarbesöken som hon och hennes föräldrar gjorde från det att hon var bara tre månader gammal.
– Vi seglade från Nyköping till Byxelkrok varje sommar, säger hon.
Mysiga och fina minnen skapades och fick den lilla tjejen från Nyköping i Sörmland att börja älska den långsmala ön i sydöstra Sverige.
I vuxen ålder fortsatte hon att åka till ön varje sommar. Hon och maken Janne började leta efter ett hus så att de skulle kunna åka dit oftare, även andra tider på året. För tio år
sedan hittade de drömstället, ett hus i Gillberga på norra Öland, precis intill alvaret.
Sedan fyra år tillbaka är de permanent bosatta där och Elisabeth lever sin dröm – att bo på Öland och skriva böcker.
– Jag har tidigare arbetat med skrivande och kommunikation i hela mitt yrkesverksamma liv, jag har jobbat som journalist, copywriter och även drivit reklambyrå. För det mesta har jag varit egen
företagare, säger hon.
Sin första bok började hon skriva 2013, reportageboken ”Svenska Ostron – havets juveler” som kom ut 2015.
På sin hemsida skriver hon: ”Att det blev en bok om just svenska ostron kan jag nog tacka pappa för. Han fiskade jämt, rodde drag, satte flundrenät och pilkade torsk. Jag håvade upp löjor, agnade beten och fjällade fångsterna på brädan i vattenbrynet.”
– Förut har jag ju mest gjort jobb på beställning, skrivit artiklar och reklamtexter, säger Elisabeth och fortsätter, så jag började fundera, om jag skulle skriva något helt eget – vad skulle jag skriva om då?
Hon berättar att hon i omkring tjugo år haft en figur med sig i tankarna, en man som är urmakare och kyrkogårdsvaktmästare. Under sin uppväxt bodde hon och föräldrarna grannar med en kyrka och hon såg kyrkogårdsvaktmästaren gå där och fixa och dona. Hon tror att han kan ha inspirerat till karaktären hon burit med sig i tankarna.
När författarcoachen Ann Ljungberg utlyste en tävling där man skulle skriva bästa synopsis så skrev Elisabeth ett bidrag med en huvudperson vid namn Aron Pettersson, kyrkogårdsvaktmästare och hobbyurmakare.
– Och jag vann, i konkurrens med 198 andra tävlingsbidrag, säger hon.
Vinsten var ett års coachning av Ann Ljungberg samt författarseminarier i London och New York. Meningen var att den vinnande synopsisen skulle omvandlas till färdig roman.
Så blev det också och på Bokmässan i Göteborg fick Elisabeth kontakt med bokförlaget SOL som genast blev mycket intresserade av hennes manus och gav ut det. Boken, som är den första i en trilogi om Aron Pettersson, heter Drottningklockan och kom ut 2018.”
Carin Svensson
Läs hela porträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 27 augusti 2020″

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 3 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.