Kan man göra en bok om ett tv-program?

Ja, det kan man. Den har kommit nu!

I veckan levereras min faktareportagebok Helgmålsringning – en klang i folkdjupet. Den är resultatet av ett par års intensivt arbete med att göra en aktuell spegling av en tusenårig tradition.

Genom mitt författarskap sökte jag på hösten 2015 miljöbeskrivningar från kvarteren runt Alla Helgona kyrka i Nyköping. Jag kom ihåg ett avsnitt av Helgmålsringning från tio år tidigare där silversmeden Anna-Stina Åberg, som har sin ateljé i kvarteren, visade sin kyrkokonst. Efter research hos Sveriges Television fick jag kontakt med programmets producent Johannes Söderberg. Då hade jag parallellt funderat kring seden med helgmålsringning ett tag. Funderat över varför behovet av en välbehövlig och sanktionerad vilodag verkar ha fallit bort ur vår samtid. Nu när vi verkligen behöver den, kanske mer än någonsin. Samtidigt upptäckte jag att Sveriges Televisions program Helgmålsringning stod inför sitt 50-årsjubileum. Ett program som haft en fast plats i tv-tablån sedan 1970. Då föddes idén till att sammanföra mina tankar i den här boken – och frågan var given: Kan man skriva en bok om ett tv-program? Det är klart man kan! Nu finns resultatet ute i bokhandeln!

Från bokens baksidestext:

Att höra klockorna ringa in helgen på lördagskvällen är en tradition som berör oss i själen. Kanske är det den kraftiga klockklangen som på sitt ålderdomliga, analoga sätt får oss att förstå budskapet som generationer lyssnat till i långa tider: signalen för en efterlängtad paus i vardagens hektiska tempo. 

I Helgmålsringning – en klang i folkdjupet berättas historien om klockklangen genom en kameralins, samtidigt som tv-programmet Helgmålsringning uppmärksammas och hyllas. Det är ett av SVT:s äldsta program som har en fast plats i tv-tablån varje lördagskväll sedan 1970. 

Läs om hur programidén startade i televisionens barndom, träffa tv-producenter, tv-tittare och kyrkliga företrädare. Vi lyssnar till personliga minnesbilder och tittarröster från hela landet och tar del av aktuella händelser som illustrerar samhällsutvecklingen. Vi följer arbetet bakom kameran och får veta mer om kyrkklockor och klockringningsseder. 

Tillsammans gör vi en tidsresa genom Sverige som visar utvalda program från omtyckta inspelningsplatser under fem decennier. Dessutom hälsar vi på i kyrkorum med teman för eftertanke och stillhet. 

Helgmålsringning – en klang i folkdjupet värnar om grundtanken med helgsmålet. Frågan är högst aktuell: Är det dags för vilodagens renässans? 

Boken levereras ut i vecka 40 och finns att beställa i min webbshop. Officiell releasedag är den 1 oktober.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 + 20 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.