Kyrkans Tidning: ”Läsvärt om helgmålsjubileum”

Så här skriver Lennart Lundberg om min bok ”Helgmålsringning – en klang i folkdjupet” i Kyrkans Tidning:

Läsvärt om helgmålsjubileum och sedens historiska rötter

KULTUR | PUBLICERAD: 3 DECEMBER 2020, 04:00

Tidsglimtar, tittarröster och en kyrko- och tv-historisk inramning i en smart formgiven bok om ett gudstjänstprogram som SVT sänt i 50 år.

Lennart Lundberg recenserar boken Helgmålsringning en klang i folkdjupet.

Som en del i 50-årsfirandet av Helgmålringning i SVT har Karlstadsförlaget Votum i samarbete med SVT gett ut boken Helgmålsringning en klang i djupet.

Det är en historia om Sverige under 50 år, en historia om kyrkligheten och om Sveriges
television. Boken speglar en månghundraårig tradition med helgsmål som en stund av välbehövlig stillhet och eftertanke vid arbetsveckans slut.

”Klockringningen är en perfekt manifestation” av vårt behov att markera veckans rytm, skriver biskop emeritus Martin Lönnebo, en av tv-programmets mest uppskattade medverkande. Både han och biskopskollegan Caroline Krook skriver om varför helgmålsringningen behövs.

Enligt Stina Fallberg Sundmark, lektor i kyrko- och missionsvetenskap vid Uppsala universitet, finns föreskrifter ända tillbaka till 1400-talet att församlingens klockare skulle ringa till helgsmål. Ytterst faller traditionen att markera den sex dagar långa arbetsveckans slut, tillbaka på Bibeln och skapelseberättelsens ord om att Gud vilade på den sjunde dagen efter fullbordat arbete.

Seden att ringa in till helgsmål var stark fram till 1700-talet. En viss nedgång skedde under 1800-talet för att ny fart på 1920-talet.

Men det var först på 1930-talet som församlingarna började fira helgmålsbön på lördagarna. När Sveriges radio började sända helgsmålsringningar 1940 och SVT 30 år senare, fick helgmålsringningen en given plats i det mediala folkhemmet.

Boken är redigerad i läsvänliga korta kapitel och med ett rikt bildmaterial. Det gör den lätt att komma in i och om man vill läsa ett stycke i taget.

Vi får möta bokens bildredaktör, tv-producenten Johannes Söderbergs föregångare: Gunnar Dahmén, Bengt Roslund, Bengt Bergius och Johannes pappa Per, mångårig producent för bland annat Helgmålsringning.

Boken innehåller också tidsglimtar, tittarröster och en kyrko- och tv-historisk inramning, som fördjupar värdet av den smakligt formgivna boken,

Ärkebiskoparna Olof Sundby, KG Hammar och Antje Jackelén är några av de medverkande i de över 2 500 producerad avsnitten av Helgsmålsringning i SVT som speglas kronologiskt i den mycket läsvärda boken. Den förtjänar att hamna i många hårda paket till julen.

Fakta: Ny bok

Helgmålsringning en klang i folkdjupet

Elisabeth Öhman

Votum förlag

Taggar:

GUDSTJÄNST SVERIGES TELEVISION LITTERATUR

Lennart Lundberg

lennart.lundberg@kyrkanstidning.se

Producenten Johannes Söderberg på ett av sina senaste uppdrag, här med biskop Sören Dalevi. Foto: Lars Rindeskog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 − sex =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.