Nu drar vi i gång Ölandsförfattarna!

Äntligen dags! Nu smyger Charlotte Sirc och jag i gång Ölandsförfattarna – ett nytt publikt forum för den öländska litteraturen och de öländska författarna.

Berättaraftonen i Sandviks missionshus under Ölands Skördefest blir vårt premiärevent med kända författarna Johan Theorin, Tove Folkesson och Johanna Mo, som alla har en stark koppling till Öland i sina böcker.

Här kommer en presentation av hur vi tänkt:

Vad gör Ölandsförfattarna?

Förutom att kallas solens och vindarnas ö är Öland en fantastisk samlingspunkt för konst och kultur. Med inspiration av de öländska konstföreningarna vill vi skapa ett forum även för litteraturen och de öländska författarna. Tanken med Ölandsförfattarna är att föra ut och stärka den öländska litteraturen i samhället, skapa gemenskap mellan författare med anknytning till Öland och att öka kontakten med läsare. Vi vill inspirera genom att sprida kunskap och läsglädje i form av olika litterära evenemang i egen regi och i samarbete med andra kulturaktörer. Ölandsförfattarna har funnits i våra tankar sedan 2019 och så småningom hoppas vi kunna driva detta forum som en förening med möjlighet till medlemskap.

Vilka är Ölandsförfattarna?

Elisabeth Öhman är författare på heltid och har hittills gett ut romanerna Drottningklockan, Renässansringen och Pärlbroschen (Bokförlaget SOL, MiMa Förlag, LB Förlag, WAPI) faktareportageböckerna Svenska Ostron – havets juveler och Helgmålsringning – en klang i folkdjupet (Votum) samt antologin Novellhotellet (Marwa Förlag). Romantrilogin i genren cosy crime baseras på den äventyrlige urmakaren Aron Pettersson och är skapad i skrivarlyan i byn Gillberga på norra Öland, där Elisabeth numera bor. Med en bakgrund som skribent, copywriter och frilansjournalist driver hon företaget Sender Public Relations AB, och är aktiv inom Öland Kust till Kust Intresseförening, Sveriges Författarförbund och Författarcentrum Syd. Närmast kommer en roman i genren true crime med planerad utgivning 2022.

Charlotte Sirc driver textbyrån Versalis AB som erbjuder förlag och författare lektörs- och redaktörstjänster samt översättningstjänster från engelska till svenska med uppdragsgivare som Norstedts/Tiden förlag. Lotta är medlem i Översättarcentrum och har även översatt och undertextat för tv och Iyuno Media. I september 2019 gavs hennes bokprojekt När mammor dör ut på Ordberoende förlag, en antologi med 31 kvinnors erfarenheter om att mista sin mamma. Våren 2022 kommer romanen Han köpte min tystnad ut på samma förlag, Mimmi Kovaceviks starka uppväxtskildring skriven av Lotta. Lotta har en fil. mag. i engelska och engelsk litteratur och har ett förflutet som gymnasielärare i engelska och svenska. Sedan barnsben har Lotta tillbringat somrarna på norra Öland och hon har numera sin fasta punkt i Sandvik.

Följ oss gärna på Facebook där ni kan läsa om våra aktuella event: @olandsforfattarna1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 + 2 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.