Ölandsbladet: ”Årets Poesi- och litteraturdag på Himmelsberga samlade en glädjande stor publik”

Litteraturdag på solens och vindarnas Himmelsberga

Årets Poesi- och litteraturdag på Himmelsberga samlade en glädjande stor publik även om den ibland såg större ut än den var på grund av någondera busslasten med schweiziska turister som defilerade förbi. Arrangörerna hade lyckats locka till sig fyra författare, trots att det stora dragplåstret, Anders Johansson från Ängö i Kalmar, fått anmäla iråkad sjukdom.
Himmelsberga • Publicerad måndag 16:42 • Uppdaterad tisdag 11:43

Att årets poesi- och litteraturdagen ägde rum på Solens och Vindarnas ö kunde man för dagen inte tveka om. Det märktes med detsamma. En tydlig och självmarkerande slogan! Alla andra öländska sloganer (den pluralformen vill Svenska Akademiens Ordbok (SAOB) egendomligt nog helst ha!) kan gå och gömma sig. För att exempelvis konstatera att Öland i grunden är annorlunda, krävs en vetenskaplig undersökning och en bergborrmaskin.

Barnbibliotekarien Karin Cellton, Saltsjö-Boo och bland annat recensent i nättidningen ”Litteratur Magazinet”, hade lånats in för att hålla i dagen. Eftermiddagen inleddes med att de tre öländska litterära sällskapen i tur och ordning fick presentera sig, Anna Rydstedts, Margit Fribergs och Erik Johans Stagnelius’. Av de två lyrikerna fick publiken njuta av en dikt var, medan Margit Friberg något utförligare presenterades av Elisabet Engqvist, som också läste ett stycke ur ”Klockargården.

Karin Cellton kunde sedan som första författare bjuda upp på scenen målaren och författaren Jürgen Ewel, högaktuell med memoarboken ”Glimtar från konstlivet”, ur vilken han läste ett roande kapitel om sin relation till Gustav Klimt å ena sidan och en besökare i den egna ateljén å den andra. Att Ewel dessutom är lyriker, det vet de som känner honom och hans skötebarn, Åkerbokonstnärerna. Nu fick en större publik ett smakprov på hans förmåga i den vägen.

Elisabeth Öhman var nästa person på scenen. Hon har varit verksam som frilansjournalist, copywriter och skribent. I dag arbetar hon som författare på heltid och bor i byn Gillberga på norra Öland. Hennes utgivning omfattar en romantrilogi i genren cosy crime, två faktareportageböcker och en novellantologi. Hon berättade om Ölands kvinnliga klockare och nämnde namnen Marianne Göransson, som i Ås fick uppleva när Ulf Lundell abrupt tog över i stället för nyårsringningen därnerifrån. Hon nämnde Astrid Nilsson i Algutsrum, som ringde i 30 år, även om hon vid de tunga själaringningarna fick ta hjälp av sina bröder. Hon nämnde Anne Wilks, som haft mycket att berätta i ämnet.

Thomaz Ransmyr, numera Mörbylånga, har för sina unga år en mycket lång Wikipediasida att hänvisa till. Där får man lära sig saker som man kanske inte vet, exempelvis att det finns ”covrar” och att det kan finnas ”ett gömt spår på den fysiska utgåvan av en låt”, hur det nu skall tolkas. Man får också veta att han är släkt med ”flygare Charles Lindberg”. Ransmyr är mångsidig, och har förutom ett antal deltaganden i antologier gett ut en egen bok, ”Vill Du Bära Min Kofta”. På Himmelsberga läste han ur egna texter och berättade om kändisar han haft utbyten med.

Den fjärde författaren bor och verkar på Skedemosse gård och heter Daniel af Wåhlberg. Han debuterade 2019 med kriminalromanen ”Mörkrets ö” och har även givit ut en diktsamling. Han och Karin Cellton fann varandra och hade ett längre och initierat samtal: Karin Cellton tycker enligt egen nätutsago nämligen om ”spökslott, mord och hemliga trädgårdar”, vilket ju passade väl in i sammanhanget.

Detta var årets Poesi- och litteraturdag. Den avrundades på seneftermiddagen med att musikgänget Alvara spelade pop, rock och visor från Bellman till Metallica. Bandmedlemmar är: Maria Brynielsson (sång), Johan Selander (sång, gitarr), Olof Dalborg (blockflöjt, piano), Lena Dalborg (fiol), Carl Bäckman (cello, kontrabas, elbas).

Anders Marell

https://www.olandsbladet.se/kultur/litteraturdag-pa-solens-och-vindarnas-himmelsberga/

Daniel af Wåhlberg och litteraturdagens konferencier Karin Cellton hade ett längre initierat samtal om konsten att skriva Ölandsdeckare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tio − 4 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.