Ölandsbladet: Från ostron till bränder – författare gästade det sista frukostmötet

Tur hade jag som fick gästa sommarens sista frukostmöte i regi av Öland Kust till Kust Intresseförening i Sandvik hamn. Tack för trevligt bemötande och intressanta frågor från en engagerad publik.

Här är ett referat som publicerades i Ölandsbladet den 8 augusti 2023:

Ostron, kyrkklockor och mordbränder

  • Om att skriva dokumentära berättelser

Molnen skingrades och solen tittade fram till glädje för 50-talet åhörare som samlats denna första onsdagsmorgon i augusti på uteserveringen hos Sandviks Fisk och Hamnkök för att höra ölandsförfattaren Elisabeth Öhman berätta om hur det är att skriva dokumentära berättelser. Det här var sommarens sista frukostmöte arrangerat av föreningen Öland Kust till Kust och det bjöds på Ostron, Kyrkklockor och Mordbränder.

Idén till den första boken, ”Svenska Ostron – havets juveler”, tillkom efter ett besök på Käringön när Elisabeth på en ostronsafari fick testa på dessa läckerheter och fastnade för den speciella smaken av hav och umami. När hon ville veta mera om ostron sökte hon på biblioteken men hittade mest receptböcker. Då föddes idén till att skriva en bok om ostron. Men för att kunna göra det fick hon lära sig mycket. Bland annat att ostron åts i Sverige redan under senare medeltiden. Det tävlas också i ostronöppning. Vid ett världsmästerskap för några år sedan vann en estländare efter att ha öppnat och lagt upp 30 ostron på 2 minuter och 57 sekunder!

Den andra boken som Elisabeth berättade om handlar om kyrkklockor och har titeln ”Helgmålsringning – en klang i folkdjupet” och idén till den väcktes när Elisabeth började fundera på vad det nya 24/7-samhället 365 dagar om året inneburit för vårt förhållande till vilodagen. Kyrkklockorna ringde till helgsmål och de var som en sort ”sms”. När någon dött i församlingen var det kyrkklockorna som spred budskapet och det gick att ringa så att det framgick om det var storbonden eller stataren som dött. Vi fick också veta att det är klockorna från Ås kyrka på södra Öland som traditionellt ringer in nyåret i TV från Skansen.

Elisabeths senaste bok heter Blåeld och är en dokumentär berättelse om mordbränder på norra Öland mellan åren 1997 och 2012. Elisabeth berättade att hon tvekade länge, men när hon till sist bestämde sig för att skriva boken var det mot bakgrund av att flera bränder och dödsfall fortfarande är ouppklarade och det behövs ett avslut. Men också en förhoppning om att berättelsen kan få minnen att komma tillbaka och att detaljer kan komma fram som kan bidra till brottsutredningen. Det blir bokrelease den 6 oktober.

Avslutningsvis tackades Carina och Kent på Sandviks Fisk och Hamnkök med en stor applåd för att de så generöst upplåtit sin uteservering för sommarens frukostmöten!

Text: Torbjörn Cederholm

Foto: Rose Hollis

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.