Östra Småland: ”Ovanligt fin skildring av en snäll människa”

Publicerat i Östra Småland/Nyheterna

Skruvad historia med väl stor detaljrikedom

KALMAR  2019-09-02 14.56 , uppdaterad 2019-09-02 14.58

Foto: Natalia Johansson

Författaren Elisabeth Öhman är en lokal profil på norra Öland.

Blanda Fantomen och Maria Stuart med en klockfantast och du får Renässansringen, den andra delen i en trilogi av Elisabeth Öhman. Hon är författaren som blivit en lokal profil på norra Öland.

Renässansringen följer hobbyurmakaren Aron Pettersson när han går i pension från sitt arbete som kyrkogårdsvaktmästare i Nyköping. Innan han hinner fundera särskilt mycket på att spela bridge eller sjunga i kör så blir han värvad som hovurmakare till brittiska kungahuset. Historien har en historisk del där seriefiguren Fantomens förlaga friar till Skottlands drottning Maria Stuart.

Detta skulle kunna locka en och annan Fantomenentusiast, men tyvärr. Bokens mest osympatiska karaktär visar sig istället vara besatt av den vandrande vålnaden. Beskrivningen av hans jakt på fantomens dödskallering med inbyggd klocka ger en obehaglig upplevelse av den skräck som en galen person kan sprida kring sig. Fantomenkopian är en stalker som visserligen inte är intresserad av Aron Pettersson, utan av den ring som han har tagit hand om.

Man behöver inte ha läst första boken i serien, Drottningklockan, eftersom författaren fyller i handlingen i stora drag. Om man gillar flygande fantasier och ingående miljöbeskrivningar, så kan man med fördel göra det i efterhand.

Huvudpersonen har som sagt ett stort intresse för gamla klockor och delar man inte det så känns hans ingående skildringar av urens värld som konstruerade och överdrivna. Samtidigt är klockan kanske det enda smycke som en man kan bära och känna sig bekväm med. Månne finns det läsare som kan känna igen sig i Aron Petterssons innerliga relationer till alla hans urverk.

Oavsett är boken en ovanligt fin skildring av en snäll människa och ett kärleksfullt äktenskap. Dagens medielandskap mår bra av att mansrollen vidgas med beskrivningar av känsliga män, även om det är i form av en romanfigur.

Elisabeth Öhman är ursprungligen från Nyköping men bor sedan flera år i Gillberga på norra Öland. Där är hon engagerad i det lokala föreningslivet bland annat som ordförande i Öland Kust till Kust Intresseförening.

Hennes tredje bok om Aron Pettersson har arbetsnamnet Pärlbroschen och väntas vara klar till nästa höst.

BOK

Renässansringen

Elisabeth Öhman

(Mima Förlag)

LOTTA ZAAR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton + 2 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.