Barometern: ”Det är lite som en stickning, man stickar fram sin berättelse”

Elisabeth Öhman: ”Jag är fascinerad av det här med tid – vad är det och var kommer den ifrån?”

GILLBERGA
Foto: Anita Tingskull
Elisabeth Öhman flyttade till Gillberga på norra Öland för drygt tre år sedan.

Författaren Elisabeth Öhman har funnit sitt paradis i Gillberga på norra Öland. Just nu är hon aktuell med romanen Renässansringen – en berättelse om tid, rum och en urmakare med väldigt speciella förmågor.

Renässansringen är den andra boken om urmakaren Aron Pettersson. Hur fick du idén till berättelsen?

– Det är en bra fråga. Jag har alltid haft livlig fantasi och jobbat som skribent, copywriter och drivit egen reklambyrå, så idéer har alltid funnits. Boken är en blandning av verklighet och fiktion.

FAKTA

Elisabeth Öhman

Född: 1956.

Bor: Gillberga på norra Öland.

Gör: Arbetar som journalist och författare.

Aktuell med: Romanen Renässansringen – den andra boken om urmakaren Aron Pettersson. Första boken heter Drottningklockan. De ges ut av Mima förlag.

VISA MER…

Hur såg skrivprocessen ut?

– Det börjar alltid med en idé, en grov synopsis. Jag hade planterat en del saker i första boken som jag visste skulle hända nu, sen väver man fram en text och bygger på med scener. Vissa grejer som händer i boken får sin upplösning först i nästa bok. Det är lite som en stickning, man stickar fram sin berättelse.

Vad var svårast med att skriva den här boken?

– Att begränsa fantasin och hålla mig till en linje. Jag har en jätteduktig redaktör som läste manuset, och hon lärde mig att man kan tänka sig boken som en trädstam med grenar på sidorna. Om man har en gren som inte är viktig för berättelsen, då ska man såga av den. Jag hade en del småhistorier som jag var väldigt förtjust i men det blev ”kill your darlings”. Det var svårt men en bra lärdom, och jag kan ju spara dem och använda senare istället.

Finns det någon detalj i boken som du är extra nöjd med?

– Ja, Arons förhållande till sina klockor. Han älskar dem verkligen, och kan höra på ett urverk hur det mår. De berättar historier för honom och svarar honom med sina tickanden, så de har som en dialog. Det är en lite övernaturlig grej.

Vad spännande, bottnar det i ett personligt intresse för urmakeri?

– Ja, eller jag är fascinerad av det här med tid – vad är det och var kommer den ifrån? Tiden sätter en drivaxel i boken och fungerar som en motor framåt.

Du har redan påbörjat den tredje boken i serien, Pärlbroschen, som är planerad till andra halvan av 2020. Hur många böcker kommer det bli?

– Jag trodde att jag skrev på en trilogi, men mitt förlag sa att det kan man inte veta. Det är läsaren som bestämmer.

Har du några fler projekt på gång framöver?

– Jag håller redan på med en reportagebok om SVT-programmet Helgmålsringning som fyller 50 år. Det är Sveriges näst äldsta tv-program och har sänts vid samma tid sedan det började. Jag ska följa programmet genom fem decennier och se vad som har hänt i samhället under tiden, och undersöka hur ett program kan hålla i så många år. Sedan har jag också en idé om en kriminalroman om ett autentiskt fall – men jag kan inte säga vilket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton + 10 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.