Uppdatering från Ölandsförfattarna!

Här kommer en uppdatering av årets planering för nätverket Ölandsförfattarna!
Tänk att redan fem år har passerat sedan jag och Lotta Charlotte Sirc Författare startade nätverket. Våra evenemang har verkligen blivit uppskattade, vilket vi tackar så mycket för!
Nätverk eller förening?
I december berättade vi om våra funderingar på att utveckla nätverket genom att söka samarbete med fler aktörer. Det bottnade i erfarenheten av att nätverk inte har möjlighet att söka bidrag för evenemang på samma sätt som en förening har. Vi funderade då över om nästa steg var att göra om Ölandsförfattarna till en förening. Även om vårt eget arbete varit såväl tidskrävande som ideellt, kunde vi i så fall fortsätta genomföra evenemang med tonvikt på öländsk litteratur och samtidigt ha möjlighet att kunna arvodera inbjudna författare och moderatorer.
Över vintern har vi funderat ännu mer. Hur skulle framtiden te sig? Skulle vi återigen leverera litterära upplevelser på Ölands Litteraturdag och Författardagen på Ölands Museum Himmelsberga eller skulle vi avveckla, pausa eller utveckla?
Då hände det här:
Vid sidan av våra respektive författarskap hade vi kläckt idén om ett gemensamt skrivprojekt med tonvikt på öländsk spänning. Vi formade karaktärer, byggde en handling och skrev synopsis på en deckarserie som utspelar sig på norra Öland. Och fick ett tvåbokskontrakt med Bokfabriken! Det betyder att större delen av året ägnas åt att skriva fram berättelsen i detta otroligt spännande projekt. Första delen i den nya serien kommer nästa sommar.
Mot bakgrund av det insåg vi att tiden för att driva Ölandsförfattarna minskade och därigenom mognade vårt beslut fram. Lösningen blev en kompromiss:
Kristina Sjögren, författare med ölandsanknytning och som har funnits med på våra evenemang, visade intresse för att bilda en förening med fokus på öländsk litteratur. Vi tre, Kristina, Elisabeth och Lotta, träffades bland annat på Bokmässan i Göteborg i höstas för att prata om hur en föreningsidé skulle kunna utformas. Nu har den blommat ut och Ölands Litterära förening är bildad med Kristina Sjögren som ordförande, Elisabeth Öhman som sekreterare och Sveriges Författarförbunds före detta ordförande, ölandsanknutna författaren Grethe Rottböll som ledamot. Lotta medverkar i rollen som moderator och föreläsare i föreningens kommande evenemang som nu är på planeringsstadiet. Vi är jätteglada för detta och hoppas givetvis att Ölands Litterära förening blir en succé!
Vad händer med Ölandsförfattarna då?
Jo, vi blir kvar som nätverk även om vi drar ner på ambitionsnivån. Vi gör evenemang som anpassas efter tid och möjlighet framöver. Vi är givetvis öppna för förslag och kan så klart anlitas av kulturutövare, så har du en idé – kontakta oss!
Och om du vill veta mer om vad Ölandsförfattarna står för och vad vi har genomfört sedan starten 2019 – kika på vår webbsida http://xn--landsfrfattarna-7sbg.se/ och följ oss gärna på Instagram och här på Facebook.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 + tretton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.