@boksann: ”Jag tyckte verkligen om den här reportageboken!”

#repost @boksann
135/2020
”Seden med helgmålsringning har sina rötter långt tillbaka i vår kristna historia. När kyrkklockorna ljöd på lördagskvällen klockan 18 avslutades arbetsveckan och vilodagen intädde. Inget arbete fick utföras på ett dygn. Detta har levt kvar långt in i våra dagar, men allt mer börjat urholkas. Med sin bok vill författaren göra ett inlägg i debatten om det höga tempo vi idag lever i, där förmågan till stilla betraktelse börjar gå förlorad.
Det är bokens ena ben.
Det andra benet är en hyllning till tv-programmet ”Helgmålsringning”; detta korta feminutersprogram som sänts varje lördag strax innan kl.18 sedan den 24 januari 1970.
Boken är uppdelad i tre delar. Första delen handlar om själva traditionen med helgmålsringning, om uppkomsten av tv-programmet (via Sveriges televisions barndom) och behovet det fyller. Fakta varvat med längre eller kortare reflektioner från olika personer, offentliga såväl som okända.
Del två guidar oss igenom 50 år med ”Helgmålsringning” på tv, år för år. Varje år lyfts en av sändningarna fram, tillsammans med några korta rader om vad som skedde i världen, Sverige och i SVT.
I del tre kliver vi bakom kulisserna till tv-programmet; hur ser arbetet bakom ut? Vi får också veta mer om huvudrollsinnehavarna; kyrkklockorna.
Detta är den mest udda bok jag fått som recensionsex! Inte bara själva boken, utan också att _jag_ fick förfrågan. Jag som är totalt okyrklig och såg mitt första avsnitt av ”Helgmålsringning” idag (ja, jag blev ju nyfiken!)! 😆
Det var två skäl till att jag tackade ja, och båda handlar om nyfikenhet! Dels pratade Elisabeth så passionerat om projektet när jag mötte henne på @smalandslitteraturfestival förra året och dels hade jag bara vaga begrepp om helgmålsringning.
Jag tyckte verkligen om den här reportageboken! Den lyfter mycket intressant och tänkvärt, och jag uppskattar det grundläggande budskapet; att vi behöver stilla oss och skapa tid för eftertanke och reflektion.
Den passade också bra att läsa denna ytterligheternas dag när den stilla Alla helgons dag sammanfaller med den kommersiella Halloween!
Stort tack för fin och intressant läsning Elisabeth, och till Votum för recensionsex! 🙏”
Publicerat den 31 oktober 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − sju =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.