Ölandsbladet: Elisabeth söker berättelser till kommande bok om traditionen att fira Helgsmål

God fortsättning! Firar in 2020 med en inbjudan till dig att medverka i min kommande faktabok! Läs mer här nedan och hör av dig om du har en upplevelse att dela med dig av. Välkommen!
Vad är ditt bästa minne av att fira Helgmålsringning?
Mejla din berättelse till kommande bok!
Nästa år fyller tv-programmet Helgmålsringning 50 år. Det är ett av Sveriges Televisions äldsta program som haft en fast plats i tv-tablån varje lördagskväll sedan januari 1970.
Nu vill jag uppmärksamma jubiléet med en bok som sammanfattar traditionen med att fira Helgsmål. Det blir en tidsresa genom landet med fokus på de fem decennierna, många bilder och intervjuer med producenter, tv-tittare och kyrkliga företrädare. Även en del större samhällshändelser dokumenteras. Boken ges ut av Votum Förlag i september 2020.
Vad betyder innebörden av Helgmålsringning i dag? Finns vilodagen alls kvar i samhället eller är den bortglömd? Är den en fantastisk möjlighet till att varva ned, att göra en ”digital detox” och lägga ifrån sig mobiltelefoner, paddor och datorer? Kanske är det dags att vilodagen får upprättelse och att vi skapar en paus då man bara kan vara i stillhet och bejaka livskvaliteten?
Kyrkklockorna i landsbygden har ringt till helgsmål i hundratals år. Klangen markerade övergången mellan vardag och helg. Vilka minnen har du av det? Kanske fanns det en rutin i hemmet på lördagskvällarna, kanske åt ni någon särskilt god mat eller trängdes i tv-soffan tillsammans med nära och kära. Hur minns du Helgmålsringning? Hur ser du på traditionen i dag? Skriv ned din berättelse med max 300 ord och bifoga gärna en bild.
Kontakta mig via Messenger senast den 15 januari 2020 så startar vi en dialog där. Vi hörs!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 2 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.